Açık öğretim, alışılmış geleneksel eğitim tarzından farkı olarak, okula veya kampüse gelme zorunluluğunun olmadığı, derslerin dijital ortamında işlendiği, öğrencinin istediği zaman bunları tekrar tekrar izleyebileceği veya kaynaklara erişebilieceği eğitiminin adıdır.
Açık öğretim üçe ayrılır.
1-) Açık ortaokul
Açık Ortaokul, okula gitme zorunluluğu olmadan hiç okula gitmemiş ya da okulu bırakmak zorunda kalmış kişilerin eğitime ulaşabilmesini sağlayan bir eğitim sistemidir. Açık ortaokula başvurmak isteyenler gerekli evraklarını tamamlayarak eğitim hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Okuma-yazma bilmeyenler ise Halk Eğitim Merkezlerinin kurslarından faydalanarak okuma-yazma öğrenebilir ve İlkokul eğitimlerini tamamlayabilirler.
2-) Açık lise
Açık öğretim lisesi ya da kısaca açık lise, çeşitli nedenlerden ötürü örgün öğretimden el çektirilen, devam etmeyen ya da eğitimini yarıda bırakmak durumunda kalan öğrencilerin okuduğu lisedir. Açık öğretim liselerinin temel prensibi uzaktan öğretim esasına dayanmaktadır. Açık öğretim lisesinde okuyan öğrencilere örgün öğretim ile paralel bir eğitim sunulmaktadır. Öğrenciler eğitimlerini basılı yayın, TV ve radyo yayınları vasıtası ile alırlar. Günümüzde liseler 4 yıl olduğu için açık lise de 4 yıl sürer. Ancak 18 yaşından büyük öğrenciler için yılda üç sınav hakkı verilmiştir. Bu haktan yararlanan öğrenciler liseyi 4 yıl değil 2.5 yılda bitirebilirler ancak bunun gerçekleşmesi için tüm sınavlarından tam not almalıdır, aksi halde öğretim hayatı uzayabilir.
AÖL'e başvuru yapmak
Yeni kayıt başvuru tarihleri Açık Öğretim Lisesinin resmî internet sitesinde (MEB Açık Öğretim Lisesi) açıklanır. Kayıtlar yüz yüze il ve ilçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezi müdürlüklerinde yapılır. 18 yaşından büyük öğrenciler ise e-devlet üzerinden kayıt yapabiliecek. 2025-2026 eğitim yılı döneminde kayıt ücreti / kayıt yenileme ücreti 750 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt yaptıran öğrencilerin kayıt için gerekli tüm belgeleri halk eğitimi merkezi müdürlüğü tarafından aynı gün içerisinde “Açık Öğretim Liseleri Bilgi Yönetim Sistemine” taranarak aktarılır. Belgelerin aslı kayıt işlemlerini yürüten kurum tarafından arşivlenir.
e-Okulda Kaydı Olan Öğrenciler İçin Gerekli Belgeler
Derslere erişmek ve ders seçimi yapmak için aol.meb.gov.tr sitesinden "Öğrenci giriş" bölümünden bilgilerinizi doldurup öğrenci sayfanıza giriş yapmanız gerekir. Giriş yaptıktan sonra "Kayıt yenileme/Ders seçimi" bölümünden derslerinizi seçip sınavlara hazırlanabilirsiniz. Seçilen derslerin kitaplarını halk eğitim merkezinden ücretsiz alabilirsiniz. Seçilen derslerin kitaplarının 1. dönem (güz dönemi) sınavında tamamından sorumlusunuz.
Sınavlar yüz yüze veya e-sınav merkezinde yapılır. Eğer randevu aldıysanız ve 9'dan aşağı ders aldıysanız genellikle aralık ayının hafta sonu günlerinde e-sınav şeklinde girersiniz. 9 veya 9'dan fazla ders alırsanız ve randevu da almadıysanız sınava yüz yüze girmeniz gerekecek.
3. Açık üniversite (AÖF)
Açık üniversite (kısacası AÖF) veya Açık Öğretim Fakültesi, üniversite kampüsüne gitmeden dijital ortamda derslerinize çalışmanıza imkân sağlayan bir öğretim sistemidir. Dönem boyunca sadece internet üzerinden kaynaklara erişilir; basılı kitap verilmez.
Önlisans eğitimin süresi iki yıl, lisans eğitimin süresi ise dört yıldır. Açık üniversite hizmeti veren üniversiteler aşağıdaki gibidir;
*Bütünleme sınavı Anadolu Üniversitesi'nde uygulanmamaktadır.
3.1 Ankara Üniversitesi
Ankara Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (ANKUZEF), 30 Haziran 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile kurulan bir açık üniversite fakültesidir. Daha sonra kurum içi ve kurumlararası sınavları gerçekleştirmek üzere 2014 yılında kurulan ve bu yönde faaliyet gösteren Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi de mevcut görevlerinin yanında Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinin sınavlarını da gerçekleştirmek üzere Fakülte bünyesine dahil edilmiştir.
Fakültede açık ve uzaktan öğretim yoluyla yürütülen 11 ön lisans, 12 lisans programı bulunmaktadır. Bunlar:
Uzaktan Öğretim Ön Lisans Programları
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi yüksek eğitimde yüksek standartlarda fırsat eşitliği ilkesiyle ve açık ve uzaktan öğretim yoluyla eğitim veren ilk fakülte olarak, yani 1982 yılında kuruldu.
Dersler aşağıdaki gibidir;
Önlisans Programları
Atatürk Üniversitesi, 2010 yılında Açıköğretim Fakültesi'ni kurdu. Dersler aşağıdaki gibidir;
Önlisans Programları
İstanbul Üniversitesi AUZEF, 2010 yılında öğrenci kabulüne başladı. Dersler aşağıdaki gibidir;
Önlisans Programı
Açık öğretim üçe ayrılır.
1-) Açık ortaokul
Açık Ortaokul, okula gitme zorunluluğu olmadan hiç okula gitmemiş ya da okulu bırakmak zorunda kalmış kişilerin eğitime ulaşabilmesini sağlayan bir eğitim sistemidir. Açık ortaokula başvurmak isteyenler gerekli evraklarını tamamlayarak eğitim hayatlarına kaldıkları yerden devam edebilirler. Okuma-yazma bilmeyenler ise Halk Eğitim Merkezlerinin kurslarından faydalanarak okuma-yazma öğrenebilir ve İlkokul eğitimlerini tamamlayabilirler.
Açık ortaokula kimler başvurabilir?
Eğitim öğretim çağı dışına çıkmış olan kişilerden; ortaokul veya imam-hatip ortaokulunun 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarından ayrılan,- İlkokul 4. Sınıfı tamamladığını belgelendiren,
- Yetişkinler II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi olanlar,
- Yurt dışında öğrenim görüp en az ilkokul 4. sınıfı bitirenler düzeyinde Denklik Belgesi olanlar.
2-) Açık lise
Açık öğretim lisesi ya da kısaca açık lise, çeşitli nedenlerden ötürü örgün öğretimden el çektirilen, devam etmeyen ya da eğitimini yarıda bırakmak durumunda kalan öğrencilerin okuduğu lisedir. Açık öğretim liselerinin temel prensibi uzaktan öğretim esasına dayanmaktadır. Açık öğretim lisesinde okuyan öğrencilere örgün öğretim ile paralel bir eğitim sunulmaktadır. Öğrenciler eğitimlerini basılı yayın, TV ve radyo yayınları vasıtası ile alırlar. Günümüzde liseler 4 yıl olduğu için açık lise de 4 yıl sürer. Ancak 18 yaşından büyük öğrenciler için yılda üç sınav hakkı verilmiştir. Bu haktan yararlanan öğrenciler liseyi 4 yıl değil 2.5 yılda bitirebilirler ancak bunun gerçekleşmesi için tüm sınavlarından tam not almalıdır, aksi halde öğretim hayatı uzayabilir.
AÖL'e başvuru yapmak
Yeni kayıt başvuru tarihleri Açık Öğretim Lisesinin resmî internet sitesinde (MEB Açık Öğretim Lisesi) açıklanır. Kayıtlar yüz yüze il ve ilçelerde bulunan Halk Eğitim Merkezi müdürlüklerinde yapılır. 18 yaşından büyük öğrenciler ise e-devlet üzerinden kayıt yapabiliecek. 2025-2026 eğitim yılı döneminde kayıt ücreti / kayıt yenileme ücreti 750 Türk Lirası olarak belirlenmiştir.
Açık Öğretim Lisesine yeni kayıt yaptıran öğrencilerin kayıt için gerekli tüm belgeleri halk eğitimi merkezi müdürlüğü tarafından aynı gün içerisinde “Açık Öğretim Liseleri Bilgi Yönetim Sistemine” taranarak aktarılır. Belgelerin aslı kayıt işlemlerini yürüten kurum tarafından arşivlenir.
e-Okulda Kaydı Olan Öğrenciler İçin Gerekli Belgeler
- Açık Öğretim Lisesine yeni kaydının yapılmasını istediğine dair dilekçe,
- T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge, (T.C. Kimlik Kartı/nüfus cüzdanı, ehliyet, süresi geçmemiş pasaport),
- 1 adet biyometrik fotoğraf,
- Kayıt raporu, (Kaydın tamamlanmasından sonra Sistem üzerinden alınan belge. Bu belge 18 yaşını doldurmuş olanların kendisi veya noter aracılığıyla vekâlet verdikleri kişi tarafından, 18 yaşından küçük öğrencilerin ise velileri tarafından imzalanacaktır.
- Açık Öğretim Lisesine yeni kaydının yapılmasını istediğine dair dilekçe
- T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge, (T.C. Kimlik Kartı/nüfus cüzdanı, ehliyet, süresi geçmemiş pasaport)
- Bir adet biyometrik fotoğraf,
- İlköğretim okulu veya ortaokul diplomasının aslı (diploması kayıp olanlardan diploma kayıt örneğinin aslı), istenir.
- T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge, (T.C. Kimlik Kartı/nüfus cüzdanı, ehliyet, süresi geçmemiş pasaport)
- Tasdikname/tasdikname kayıp belgesinin aslı ve ekinde okuduğu tüm sınıflara ait not döküm çizelgesinin aslı/onaylı örneği istenir.
- T.C. Kimlik Numarasını gösteren belge, (T.C. Kimlik Kartı/nüfus cüzdanı, ehliyet, süresi geçmemiş pasaport),
- Ortaöğretim diplomasının/diploma kayıp belgesinin onaylı örneği,( Söz konusu belge noter onaylı veya kaydı alan halk eğitimi merkezi müdürlüğü tarafından onaylanmış olmalıdır. Belgeyi onaylayan halk eğitimi merkezinin mührü ve onaylayan müdür veya müdür yardımcısının ismi/kaşesi olacaktır. Kaşenin okunmaması durumunda onaylayan kişi tarafından halk eğitimi merkezi müdürlüğünün adı tükenmez kalem ile yazılacaktır. )
Derslere erişmek ve ders seçimi yapmak için aol.meb.gov.tr sitesinden "Öğrenci giriş" bölümünden bilgilerinizi doldurup öğrenci sayfanıza giriş yapmanız gerekir. Giriş yaptıktan sonra "Kayıt yenileme/Ders seçimi" bölümünden derslerinizi seçip sınavlara hazırlanabilirsiniz. Seçilen derslerin kitaplarını halk eğitim merkezinden ücretsiz alabilirsiniz. Seçilen derslerin kitaplarının 1. dönem (güz dönemi) sınavında tamamından sorumlusunuz.
Sınavlar yüz yüze veya e-sınav merkezinde yapılır. Eğer randevu aldıysanız ve 9'dan aşağı ders aldıysanız genellikle aralık ayının hafta sonu günlerinde e-sınav şeklinde girersiniz. 9 veya 9'dan fazla ders alırsanız ve randevu da almadıysanız sınava yüz yüze girmeniz gerekecek.
3. Açık üniversite (AÖF)
Açık üniversite (kısacası AÖF) veya Açık Öğretim Fakültesi, üniversite kampüsüne gitmeden dijital ortamda derslerinize çalışmanıza imkân sağlayan bir öğretim sistemidir. Dönem boyunca sadece internet üzerinden kaynaklara erişilir; basılı kitap verilmez.
Önlisans eğitimin süresi iki yıl, lisans eğitimin süresi ise dört yıldır. Açık üniversite hizmeti veren üniversiteler aşağıdaki gibidir;
- Ankara Üniversitesi
- Eskişehir Anadolu Üniversitesi
- Erzurum Atatürk Üniversitesi
- İstanbul Üniversitesi
*Bütünleme sınavı Anadolu Üniversitesi'nde uygulanmamaktadır.
3.1 Ankara Üniversitesi
Ankara Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi (ANKUZEF), 30 Haziran 2020 tarihli Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile kurulan bir açık üniversite fakültesidir. Daha sonra kurum içi ve kurumlararası sınavları gerçekleştirmek üzere 2014 yılında kurulan ve bu yönde faaliyet gösteren Ankara Üniversitesi Sınav Yönetim Merkezi de mevcut görevlerinin yanında Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesinin sınavlarını da gerçekleştirmek üzere Fakülte bünyesine dahil edilmiştir.
Fakültede açık ve uzaktan öğretim yoluyla yürütülen 11 ön lisans, 12 lisans programı bulunmaktadır. Bunlar:
Uzaktan Öğretim Ön Lisans Programları
- Acil Durum ve Afet Yönetimi
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Bilgisayar Teknolojisi
- Bilgisayar Programcılığı
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı
- İnternet ve Ağ Teknolojileri
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Sosyal Güvenlik
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Turizm ve Otel İşletmeciliği
- Arap Dili ve Edebiyatı
- Coğrafya
- Gazetecilik
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- İngiliz Dili ve Edebiyatı (İngilizce)
- Radyo, Televizyon ve Sinema
- Rus Dili ve Edebiyatı (Rusça)
- Sanat Tarihi
- Sinoloji
- Sosyal Hizmet
- Elektronik Ticaret ve Yönetimi
- Yönetim Bilişim Sistemleri
- Web Tasarımı ve Kodlama
- İlahiyat Lisans Tamamlama Programı (İLİTAM)
- İnsan İlişkileri (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Gazetecilik (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Sağlık Kurumları Yönetimi (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Sosyal Hizmet (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
- Enformatik (Tezsiz Yüksek Lisans Programı)
Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi yüksek eğitimde yüksek standartlarda fırsat eşitliği ilkesiyle ve açık ve uzaktan öğretim yoluyla eğitim veren ilk fakülte olarak, yani 1982 yılında kuruldu.
Dersler aşağıdaki gibidir;
Önlisans Programları
- Aşçılık
- Coğrafi Bilgi Sistemleri
- Dış Ticaret
- Emlak Yönetimi
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon
- Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
- İlahiyat
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İş Sağlığı ve Güvenliği
- İşletme Yönetimi
- Kültürel Miras ve Turizm
- Lojistik
- Marka İletişimi
- Medya ve İletişim
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sosyal Hizmetler
- Sosyal Medya Yöneticiliği
- Tarım Teknolojisi
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
- Yaşlı Bakımı
- Web Tasarımı ve KOdlama
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- Felsefe
- Görsel İletişim Tasarımı
- Havacılık Yönetimi
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- İktisat
- İktisat (İngilizce)
- İşletme
- İşletme (İngilizce)
- Maliye
- Sağlık Yönetimi
- Sosyoloji
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce)
- Tarih
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Uluslararası İlişkiler
- Uluslararası İlişkiler (İngilizce)
- Uluslararası Ticaret ve Lojistik
- Yönetim Bilişim Sistemleri
Atatürk Üniversitesi, 2010 yılında Açıköğretim Fakültesi'ni kurdu. Dersler aşağıdaki gibidir;
Önlisans Programları
- Çağrı Merkezi Hizmetleri
- Dış Ticaret
- Emlak Yönetimi
- E-Ticaret ve Pazarlama
- Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
- İslami İlimler (İlahiyat)
- İşletme Yönetimi
- Lojistik
- Reklamcılık
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
- Sosyal Hizmetler
- Tıbbı Dökümantasyon ve Sekreterlik
- Web Tasarımı ve Kodlama
- Yeni Medya ve Gazetecilik
- Yerel Yönetimler
- Grafik Sanatlar
- İşletme
- Kamu Yönetimi
- Reklamcılık
- Rekreasyon
- Sağlık Yönetimi
- Sosyal Hizmet
- Sosyoloji
- Tarih
- Tekstil ve Moda Tasarımı
- Acil Yardım ve Afet Yönetimi
- Sağlık Yönetimi
- Sosyal Hizmet
İstanbul Üniversitesi AUZEF, 2010 yılında öğrenci kabulüne başladı. Dersler aşağıdaki gibidir;
Önlisans Programı
- E-Ticaret ve Pazarlama
- Grafik Tasarımı
- Hukuk Büro Yönetimi ve Sekreterliği
- İlahiyat
- Kültürel Miras ve Turizm
- Laborant ve Veteriner Sağlık
- Marka İletişimi
- Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği