Arkadaşlar selam,
Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde “3. nesil kahveci” kavramını sıkça duyar olduk. Ben de bu akımın tam olarak ne olduğunu, normal kahvecilerden ne farkı olduğunu ve neden bu kadar popüler hale geldiğini araştırdım. Edindiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim. Merak edenler için detaylı bir döküm hazırladım.
Örnek menü ifadesi:
*Etiyopya / Yirgacheffe / Yıkanmış / 1850-2200m / Yaban mersini ve yasemin notaları*
Tavsiye: İlk kez gidecekseniz baristaya “Bu hafta hangi çekirdeği önerirsiniz?” diye sorun. Hangi demleme yönteminin o çekirdeğe en uygun olduğunu size anlatacaktır. Denemekten çekinmeyin.
Son yıllarda özellikle büyükşehirlerde “3. nesil kahveci” kavramını sıkça duyar olduk. Ben de bu akımın tam olarak ne olduğunu, normal kahvecilerden ne farkı olduğunu ve neden bu kadar popüler hale geldiğini araştırdım. Edindiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim. Merak edenler için detaylı bir döküm hazırladım.
1. 3. Nesil Kahveci Nedir? Kısaca Tanımı
- nesil kahveciler, kahveyi sadece kafein ihtiyacını karşılayan bir içecek olarak görmeyen, aksine kahve çekirdeğini “terroir” (yetiştiği bölgenin iklim ve toprak özellikleri) ile şekillenen bir gastronomi ürünü olarak ele alan mekânlardır.
Ana Felsefe: “Çiftlikten fincana” şeffaflık, hafif kavrum, farklı demleme yöntemleri ve uzman baristalar.
2. 1., 2. ve 3. Dalga Karşılaştırması
3. 3. Nesil Kahvecilerin Temel Özellikleri
A. Çekirdeğin Kökeni Şeffaf Bir Şekilde Belirtilir
Menülerde yalnızca “Americano” veya “Latte” yazmaz. Hangi ülkeden, hangi çiftlikten, hangi yükseklikte yetiştiği, işleme yöntemi (yıkanmış, doğal, honey) gibi detaylar mutlaka yer alır.Örnek menü ifadesi:
*Etiyopya / Yirgacheffe / Yıkanmış / 1850-2200m / Yaban mersini ve yasemin notaları*
B. Hafif Kavurma (Light Roast) Hakimdir
- dalganın koyu, yağlı ve acımsı kavurma karakterinin aksine, 3. nesilde çekirdeğin doğal asiditesi, meyvemsi ve çiçeksi aromaları korunur. Hafif kavrum, kahvenin karakterini en saf haliyle sunar.
C. Alternatif Demleme Yöntemleri Kullanılır
Espresso makinelerinin yanı sıra, her çekirdeğin potansiyelini ortaya çıkarmak için farklı ekipmanlar tercih edilir:D. Barista = Uzman
- nesil kahvecilerde baristalar sadece makine başında duran kişiler değildir. Kahve çekirdeğinin özelliklerini bilen, öğütme ayarından su sıcaklığına kadar tüm parametreleri kontrol eden, latte art ile sunumu tamamlayan profesyonellerdir. Aynı zamanda müşteriyle kahve hakkında sohbet eden, onu bilgilendiren bir rol üstlenirler.
E. Mekân Tasarımı Sade ve Fonksiyoneldir
Minimalist, endüstriyel veya doğal malzemelerin (ahşap, beton, çıplak tuğla) kullanıldığı, dikkat dağıtmayan, kahve deneyimine odaklanan bir atmosfer tercih edilir.4. Kimler Tercih Ediyor? Müşteri Profili
Yapılan araştırmalara göre (bkz. Kahve Kültürü ve 3. Nesil Kahve Dükkanları Üzerine Bir Araştırma), 3. nesil kahvecileri tercih edenlerin profili şöyle:- Yaş aralığı: Ağırlıklı olarak 18-25 ve 25-40 yaş grupları
- Tercih nedeni: %60’tan fazlası sosyal çevrelerinden etkilenerek bu mekânları tercih ediyor. Yani bu mekânlar birer buluşma noktası ve kimlik ifadesi haline gelmiş durumda.
- Beklentiler: Sadece kahve içmek değil, aynı zamanda kaliteli vakit geçirmek, fotoğraf çekilebilecek estetik bir ortamda bulunmak ve kahve kültürü hakkında bilgi edinmek.
Gözlem: 3. nesil kahveciler, birçok kişi için artık “görünmek” ve “aidiyet hissetmek” için de tercih edilen sosyal alanlar haline gelmiştir.
5. 3. Nesil Kahveciler Hakkında Sık Sorulan Sorular (SSS)
3. nesil kahveciler daha mı pahalı?
Genellikle evet. Çünkü kullanılan çekirdekler özel seçimdir, doğrudan ticaret (direct trade) modelleriyle çiftçiden alınır ve barista eğitimine yatırım yapılır. Ancak karşılığında standart zincir kahvecilere göre çok daha kaliteli ve karakterli bir kahve deneyimi sunar.Her 3. nesil kahveci kendi çekirdeğini kavurur mu?
Hayır. Bazıları kendi kavrum evine (roastery) sahipken, bazıları da güvendikleri bağımsız kavrum evlerinden taze çekirdek temin eder. Önemli olan, çekirdeğin kavrum tarihinin güncel olması ve köken bilgisinin şeffaf sunulmasıdır.3. nesil kahvecilerde menüde şekerli içecekler var mı?
Genellikle menüler sade ve kahve odaklıdır. Aromalı şuruplar, krem şanti gibi eklemeler ya hiç bulunmaz ya da çok sınırlıdır. Amaç, kahvenin doğal lezzetini ön plana çıkarmaktır.Bu akım Türkiye’de ne zaman yaygınlaştı?
2010’lu yılların ortalarından itibaren İstanbul, İzmir, Ankara başta olmak üzere büyük şehirlerde butik kavrum evleri ve 3. nesil konseptli kahve dükkanları açılmaya başladı. Son 5-6 yılda ise Anadolu’daki birçok şehirde de benzer mekânlar görülmeye başlandı.6. Sonuç ve Öneriler
- nesil kahveciler, kahve içme alışkanlığımızı kökten değiştiren bir kültürel hareket. Eğer siz de:
- Kahvenin sadece “acı bir içecek” olmadığını keşfetmek,
- Meyvemsi, çiçeksi, ferahlatıcı aromaları deneyimlemek,
- Kahvenin çiftlikten fincana yolculuğuna merak duymak,
- Baristalarla sohbet ederek yeni şeyler öğrenmek
Tavsiye: İlk kez gidecekseniz baristaya “Bu hafta hangi çekirdeği önerirsiniz?” diye sorun. Hangi demleme yönteminin o çekirdeğe en uygun olduğunu size anlatacaktır. Denemekten çekinmeyin.